Wandelen in het pijnven

 

Kom naar het Pijnven om een echte, al dan niet stevige, boswandeling te maken! Maar liefst 2.000 ha bos wachten je op. Voor kinderen zijn er vier speelweiden in een reusachtig speelbos. Ook de Vlindervallei en het kunstwerk ‘De Boom in’ van Will Beckers maken dit gebied meer dan de moeite waard. De Bosbewonersroute is een speelse wandeling waar kinderen meer over zichzelf en de bosbewoners leren. Of wat dacht je van The Treehouse?

 

 

Wandelen in de Sahara

 

De grote zandvlakte van de Lommelse Sahara lijkt op een miniatuurwoestijn. Maar er zijn ook helderblauwe meertjes, heidestroken en geurende naald- en loofbossen. De schilderachtige landschappen en de enorme afwisseling maken een wandeling hier tot een unieke ervaring. In dit wandelgebied vind je toffe speelelementen, de land-art kunstwerken van Will Beckers in het speelbos en de befaamde uitkijktoren terug!

 

Het wandelgebied Grote Hof - Hobos neemt je mee op reis door het prachtige landschap waarin de historische gebouwen De Grote Hof en Het Hobos gelegen zijn. Hoewel ze op een boogscheut van elkaar liggen hebben ze elk hun eigen, aparte geschiedenis. In dit wandelgebied vind je tevens de Mooiste boom van Vlaanderen van 2015 en een kindvriendelijke geocache terug! Een reis terug in de tijd!

 

Kom spelen in de grootste zandbak van Vlaanderen! De wandelroutes in deze gigantische landduinengebied nemen je mee door een afwisselend landschap van hoge duinen, loofbossen en naaldbossen. De duinen in Hechtel zijn enig in hun soort in Vlaanderen en zelfs binnen Europa zeldzaam. Ook de bossen rondom, waar je vooral berk en eik vindt, zijn de moeite waard.

 

In het wandelgebied Dommelvallei - Heesakkerpark kronkelt de schilderachtige Dommel en ontdek je molens in een afwisselend landschap. Als je geluk hebt, zie je in het voorjaar misschien wel het zeldzame groentje (dagvlinder) of in de zomer de kleine ijsvogelvlinder. Trek zeker ook wat tijd uit voor een bezoek aan de molens en het molenmuseum of bewonder kunstwerken onderweg! Kan je het goed verscholen speellandschap vinden?

 

Wie wil de Sahara niet eens van bovenaf zien? Dit kan door de Reus van Bosland te beklimmen! Sinds het voorjaar van 2015 heeft dit gebied er deze bezienswaardigheid van formaat bij: een uitkijktoren van maar liefst 30 meter hoog! Op een heldere dag kan je er wel tot 25km ver kijken. Boven kan je het landschap afspeuren met een handige verrekijker. Je hebt toch geen hoogtevrees?

 

Met maar liefst 3 kindvriendelijke wandelingen is Resterheide, op de grens tussen Hechtel-Eksel en Peer, de ideale plek om met het hele gezin op ontdekking te gaan. Je komt er speelse en leerrijke elementen en een avontuurlijk hindernissenparcours tegen. Het Lieveheersbeestjespad is geschikt voor buggy's en rolstoelen! Aanrader voor de allerkleinsten!

 

De Blauwe Kei dankt haar naam aan een grote blauwe leisteen uit de ijstijden. Het gebied bestaat in feite uit drie unieke natuurgebieden met elk hun eigen karakter. Hooilanden, loofbossen, heide, vennen, ondiepe vijvers en moerassen wisselen elkaar af in dit verrassend stukje natuur op de grens tussen Lommel en Mol. Je vindt hier bosdreven, landduinen en uitgestrekte vlakten.

 

Het wandelgebied Hoksent-Molhem is een uniek natuurgebied in de vallei van de Dommel, waar je naar hartenlust kan genieten van een quasi onbewoond stukje groen waar rust en stilte heerst. De 6 lussen - met verschillende afstanden tussen 3 en 12km - vormen de basis voor de verkenning van de omgeving van Dommel en Bolliserbeek.

 

Dit stukje natuur op de grens tussen België en Nederland is zeker een bezoekje waard omwille van haar zeldzame, kostbare fauna en flora. Het 2km lange Vloeiweidenpad werd uitgestippeld door Natuurpunt Noord-Limburg en leidt langs de mooiste plekjes van dit unieke natuurgebied. Bekijk onze agenda!

 

De Heuvelse Heide is een kleine, verborgen heideparel met waterplas nabij de lokale gemeenschap Lommel-Kolonie. Deze waterplas is het resultaat van een vroegere zandontginning. Wie van geschiedenis houdt, moet beslist zijn licht opsteken in museum De Kolonie dat in de buurt ligt. Ook het natuurgebied De Watering ligt vlakbij

 

De teutentocht is een interactieve dorpswandeling van ongeveer 2,5 km. Je loopt met je smartphone of tablet doorheen het centrum van Eksel! De enthousiaste teut Thijs neemt je mee terug in de tijd en vertelt je alles over de teuten die ooit een belangrijke rol speelden in dit dorp. Nieuw sinds 2016!

 

In Bosland zijn de voorbije jaren 4  speciale hondenlosloopzones aangelegd: speciaal afgebakende zones waar je hond volledig vrij kan ronddartelen, onder toezicht van zijn/haar baasje natuurlijk! Op alle andere plaatsen in onze natuurgebieden moet de hond wél aan de leiband en op de paden blijven.

Sahara (Lommel)

  • De oranje, rode en blauwe route passeer je langs de hondenlosloopzone (4ha). Je kan door de hondenzone wandelen en via de poort achteraan terug aansluiten op je wandelroute. Ook bereikbaar via de parking aan de Lossingsweg
  • In de onmiddellijke nabijheid Sahara is ook een grote losloopzone (3ha) aanwezig bij de Ruwe Heuvelweg, omgeving KP 22 van Bosland Wandelnetwerk 

Kattenbos (Lommel)

  • Tussen de twee startplaatsen aan de Zandstraat is een hondenlosloopzone van 3.5 ha

In den Brand, Hechtel-Eksel (2ha)

  • De hondenlosloopzone ligt bij de startplaats in de Kamertstraat

Resterheide

  • Bij de startplaats aan de Diesterse Dijk, Peer is een hondenlosloopzone van 2 ha