De fietsroutes in Bosland maken een belangrijk deel uit van het Limburgse fietsroutenetwerk! Zoef door hoofdzakelijk vlakke landschappen, langs rustige, grotendeels autovrije wegen en door eindeloze bossen. Vanop je tweewieler ontdek je unieke heidelandschappen, meertjes en kanalen. Schrik niet als je onderweg fraaie wind- en watermolens en bijzondere kunstwerken van wilgentakken tegenkomt. Op en langs de route vind je bovendien fietsvriendelijke horecazaken waar het aangenaam verpozen is.

Stel zelf je ideale route samen via fietsnet

 

Fietsen door de bomen

Fietsen door de Bomen in het Pijnven in Hechtel-Eksel is een iconische fietsbrug die je laat fietsen tussen de kruinen van de bomen in Bosland.

Op dit fietspad geraak je veilig in hogere sferen. Letterlijk, want je fietst via een dubbele cirkel naar de kruinen van de bomen. Je ziet, voelt en ruikt de Boslandse natuurpracht. Ervaar het zelf!

De fietsbrug, een dubbele cirkel met een doorsnede van 100 meter en maar liefst 700 meter lang, stijgt geleidelijk (3-4%) tot 10 meter hoogte. Door het prachtige Bosland zo spectaculair te ontsluiten, kunnen bezoekers deze natuur op een heel bijzondere manier beleven.

Fietsen door het water

'Fietsen door het Water' in Bokrijk is een unieke fietsbeleving waarbij je meer dan 200 meter dwars door een vijver fietst. Het fietspad werd geopend in april 2016 en sindsdien hebben al veel fietsers en wandelaars de magie van deze plek gevoeld.

Het fietspad leidt je dwars door een vijver, helemaal van de ene oever tot aan de andere.  In het midden staat het water aan weerszijden op ooghoogte. Je voelt, ziet en ruikt het water. Een mooi en uniek zicht over dit stukje natuur. Wanneer je vanop een afstand toekijkt is het grappig om al die hoofden op het wateroppervlak voorbij te zien gaan. Ook al heet het 'Fietsen door het Water', het pad is toegankelijk voor wandelaars en joggers.

 

Kinderfietsenroute

Ook kinderen zijn dol op zomerse fietstochtjes. Het is echter niet altijd even makkelijk om een route te vinden die niet te lang is, en waar op tijd kan gestopt worden voor een sanitaire pauze, of om iets te drinken en kleine hongertjes te stillen. Bosland zou niet het grootste, meest kindvriendelijke bos van Vlaanderen zijn als we daar geen oplossing voor hadden. Toerisme Limburg bedacht een leuke fietsroute op kindermaat.

Deze 19 km lange fietstocht leidt langs twee speelse picknickbanken en het speelbos aan de Lommelse Sahara. Hier kan je even afstappen en genieten van de bosrijke omgeving, terwijl je kinderen het Zeno Zandloopkever-spel spelen of ravotten in het vlakbij gelegen speelbos, waar natuurlijke spelelementen tussen de bomen verscholen liggen. Als je een honderd meter verder wandelt, kijk je uit over de witte zandvlakte en de helderblauwe waterplas van de Sahara.

Maar ook verder langs de route hoeven de kinderen zich niet te vervelen. Terwijl jullie heerlijk in het zonnetje fietsen langs het kanaal, kunnen ze naar de boten kijken die hier passeren. Ongeveer halfweg de route kom je aan De Blauwe Kei, een van de toeristische trekpleisters van Lommel, waar je kan uitblazen op een van de terrasjes. Je kinderen kunnen er genieten van een lekker ijsje.

Brueghelfietsroute

 

Op deze fietstocht ontdek je waar de schilder zijn inspiratie haalde. 8 reproducties van zijn hand kan je onderweg bewonderen. Het parcours voert je door de Peerse bossen, langs verschillende boerderijen en geklasseerde hoeves, schilderachtige vergezichten en landelijke decors.